miercuri, 15 iulie 2009

Libertate sau constrângere?

Un dans cu adevărat magnific...



...și o relatare din labirint (Labirintul codependenței)

Torvill si Dean, figuri celebre ale patinajului artistic, se rotesc pe gheață iar brațele, picioarele sau chiar gâturile lor se unduiesc înălțându-se reciproc se desprind apoi și iar se înlănțuie. Par a fi o singura ființă. Deodată se despart. În perfectă armonie alunecă în cercuri spiralate, vin unul spre celălalt și iată-i din nou împreună o singură ființă. Imaginați-vă acum că Torvill și Dean încearca să-și facă numărul legați unul de celălalt în zona taliei. Nu se mai pot roti, nu se mai pot desprinde, gata cu figurile complicate. Acum ei nu pot decât să stea față în față. Și cele mai grațioase mișcări îți dau impresia că partenerii sunt trași și zgâlțâiți fără milă în toate direcțiile. Gata cu minunata sincronizare, gata cu armonia unduitoare a cuplului, cu mișcările subtile ale unei coregrafii complicate. Ce mai poate fi interesant atunci când partenerilor le este imposibil fizic, să se îndepărteze sau să-și schimbe poziția?
Există ceva într-o relație de codependență căreia i s-ar potrivi cel mai bine termenul de „constrângere” ? Partenerii sunt legați unul de celălalt de parcă i-ar uni o funie invizibilă. Cea mai mică mișcare a unuia, stârnește reacția celuilalt. Pozițiile lor sunt rigide, fiecare cuvânt sau gând sunt controlate, evaluate în funcție de reacția celuilalt.”

Cât de diferită este libertatea alegerii care guvernează relațiile de interdependență! Dorința se află acolo dar nu și nevoia intens constrângătoare. Dragostea pentru un soț, părinte, copil sau un prieten este o problemă de liberă alegere. Dacă dansul o cere, cei doi se pot roti liberi cu mult mai multă grație și originalitate. Fiecare poate crește și evolua spiritual fără a dăuna relației!”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu