marți, 14 iulie 2009

O comunitate unită este o forţă

O comunitate unită este o forţă. Un dicton validat de istoria recentă a comunităţii româneşti de pe lângă biserica Sfânta Parascheva din Boston.
Înfiinţată la 30 martie 1996 odată cu prima slujbă religioasă românească din zona metropolitană Boston, această comunitate tânără a simţit nevoia găsirii unui lăcaş de cult, un loc de întalnire a românilor cu Dumnezeu, spaţiu catalizator al aspiraţiilor româneşti.
Rezolvarea problemei, a venit odată cu efortul pe care românii inimoşi şi dedicaţi din zonă l-au făcut în acel moment. Astfel că în luna mai a anului 1999 se semnează actele pentru cumpărarea lăcaşului de cult şi bisericii în localitatea Wakefield, o suburbie a oraşului Boston. S-a pus atunci temelia comunităţii româneşti din zona Bostonului şi în plus, o familie generoasă a donat un obiect neobişnuit cu o valoare mai mult decât simbolică pentru noua biserică. Este vorba de o bucată de cărămidă din ruinele bisericii Sf.Vineri din Bucureşti dărâmată de dictatorul Ceauşescu prin programul de sistematizare a României.
Biserica Sf. Vineri trăieşte astfel în biserica Sf.ânta Parascheva din Boston prin această bucată de cărămidă aşezată în altarul acesteia din urmă ca mărturie a spiritului românesc peren, neînfrânt de adversităţile istoriei.
În acele zile de început biserică a fost slujită cu dăruire prima dată de pr. Nicholas Apostola şi de pr. Nicolae Simion, cel din urmă fiind prezent şi azi în altarul Sf. Parascheva săptămână de săptămână.
Spiritul comunităţii româneşti din zonă este augumentat de activitatea bisericii Sfânta Parascheva, care este loc de întâlnire a românilor din zonă, centru spiritual şi locaţie a Şcolii de Duminică, unde copiii enoriaşilor învaţă limba română şi tradiţiile româneşti ale sărbătorilor.
Reporter RadioDiaspora: Stăm de vorbă cu pr. Nicolae Simion, preot paroh al bisericii Sf.Parascheva din Wakefield, suburbia Bostonului, cu ocazia marcării a 13 ani de la înfiinţarea comunităţii din zona Bostonului şi a zece ani de la cumpărarea lăcaşului de cult. Povestiţi-ne despre începuturile comunităţii Sf Parascheva. De ce aţi ales numele de Sf Parascheva?... Ce a fost mai greu de realizat?
N.Simion: Numele bisericii noastre a fost ales în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, şi în memoria bisericii Sfânta Parascheva (fosta Sfânta Vineri aşa cum era cunoscută de bucureşteni) dărâmată de un sistem ateu şi centralizat strâns în jurul unei persoane abuzive şi apoi spre aducerea aminte că odată ajunşi pe pământ american, Sfânta Parascheva să ne fie un exemplu de viaţă şi credinţă. Ce a fost mai greu?! Adaptarea într-o ţară străină, formarea comunităţii şi acumularea fondurilor necesare construirii propriei noastre biserici în care să ne simţim români, să trăim ortodoxia şi să avem şi noi o bucată de pământ românesc în această parte a lumii.
ReporterRD: Am înţeles că printre realizările bisericii se numără şi vizitele a numeroase personalităţi, oameni de cultură, politicieni, doctori, avocaţi şi chiar a principesei Margareta. Puteti detalia?
N.Simion: Într-adevăr biserica noastră a avut oaspeşi deosebiți: slujitori ai lui Dumnezeu, oameni politici, oameni de cultură şi artă, oameni de ştiinţă. Principesa Margareta alături de Principele Radu au fost printre primii oaspeţi ai bisericii noastre. Numele celor care au trecut pragul bisericii Sfânta Parascheva vor rămâne în istoria Bisericii şi a comunităţii ortodoxe de aici ca momente de referinţă.
Reporter RD: Ştim că biserica Sfânta Parascheva aparţine de Patriarhia Română reprezentată de episcopul românilor din SUA şi Canada Arh. Nicolae Condrea, însă în paralel coexistă o altă ramură a comunităţii româneşti din America, aşa - numita "Vatră Românească". Care sunt prospectele unirii celor două comunităţi bisericeşti?
N.Simion: Pentru a răspunde acestei întrebări este necesar înţelegerea organizării bisericii Ortodoxe. Biserica aparţine comunităţii pe care o reprezintă, învăţătura ortodoxă este unică, adică Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos; apoi Biserica îşi desfăşoară activitatea sub conducerea spirituală a Preotului paroh şi a Arhiereului Locului şi este în comuniune cu toate bisericile dintr-un patriarhat şi, în general cu toate bisericile ortodoxe care respectă rânduiala canonică. Şi să răspund întrebării: biserica Sfânta Parascheva rămâne deocamdată sub rânduiala canonică a Patriarhiei române şi sub supravegherea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi ca proprietate aparţine comunităţii ortodoxe românești din Boston.
ReporterRD: Ce proiecte administrative derulaţi la biserică în această perioadă?
N.Simion: Anul acesta, ca de altfel în toţi anii precedenţi am avut lucrări de întreţinere şi înfrumuseţare ale bisericii noastre. Vara aceasta avem în lucru schimbarea acoperisului bisericii, care a început să se degradeze şi, probabil, ridicarea troiţei în memoria celor adormiţi în Domnul ai familii­lor, şi în memoria eroilor şi martirilor români şi americani, care va fi construită în curtea bisericii şi nu în ultimul rând, dacă Sfânta Parascheva va dori şi rândui să aducem Veştmântul Sfintei de la Iaşi în biserica noastră pentru care avem binecuvantarea Părintelui nostru Arhiepiscop Nicolae.
Reporter RD: Comunitatea românească din zonă e în plină expansiune în această perioadă. Cum vă gândiţi, parinte Simion, să faceţi faţă nevoilor crescânde ale comunităţii?
N.Simion: Este o întrebare dificilă, iar dificultatea de a răspunde se datorează în parte şi rupturii dintre ortodoxismul românesc şi american ce persista de peste 50 de ani. Dorinţa mea este şi va rămâne aceeaşi: de a lăsa urmaşilor, alături de credinţă şi o biserică ortodoxă corespunzătoare canonului ortodox. Deocamdată să ne îngrijim biserica pe care o avem.
Reporter RD: Se împlinesc 13 ani de la înfiinţarea comunităţii româneşti de pe lângă Biserica Sfânta Parascheva; comunitatea a rămas unită şi e pe cale să devină o voce distinctă în arealul nord-american. Care sunt ingredientele succesului unei comunităţi româneşti din diasporă?
N.Simion: Succesul unui preot vine de la urmarea învăţăturii Mântuitorului Hristos: îl respecţi pe Hristos şi El te ajută. Trebuie să fii răbdător, îngăduitor şi deschis cu oamenii şi în mod deosebit să dai dovadă de interes pentru biserică şi nu doar să îţi rezolvi interesele personale şi apoi să cauţi o biserică mai îmbunătăţită. Ca să ai succes, aşa cum îmi spunea un prieten matematician, tu însuţi ca preot şi credincios trebuie să fii biserica.

(Articol realizat de Sebastian Rus și publicat în ”Gândacul de Colorado”)






În mod special, doresc să-i mulțumesc pe această cale, părintelui meu duhovnic, Nicolae Simion, pentru modul în care iși aduce contribuția la păstrarea firescului (ortodoxiei), într-un timp si într-un loc în care, normalitatea a devenit ceva foarte greu de identificat! (Delia H.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu