joi, 15 octombrie 2009

Corul „Byzantion” în Catedrala Mitropolitană din Iași, 12 octombrie 2009

La Catedrala mitropolitană din Iaşi a avut loc aseară concertul extraordinar de muzică psaltică intitulat „Byzantion cântă pelerinilor”, susţinut de Corul „Byzantion” din Iaşi. Repertoriul celor 20 membri ai formaţiei de muzică psaltică, dirijaţi de Adrian Sârbu, a cuprins 12 piese religioase.
Concertul Formaţiei de muzică psaltică „Byzantion” a avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Primăriei Municipiului Iaşi, Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi şi Asociaţiei Culturale “Byzantion” şi a fost moderat de protos. Hrisostom Rădăşanu, consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În deschiderea repertoriului a fost intonat imnul Preasfintei Treimi de la Oxyrynchos, Egipt, sec. al III-lea, iar apoi au fost intonate piesa “Pre Tine Te Lăudăm”, compusă de episcopul Niceta în sec. al IV-lea, rânduiala Apostolului, “Slava” pe glasul II plagal la slujba Vecerniei a Sf. Cuv. Parascheva, de Anton Pann, “Heruvic”, glasul I tetrafonic, de Grigore Protopsaltul, glasul al III-lea, “Robii Domnului”, de Ghelasie Basarabeanul, “Mărturisiţi-vă Domnului”, Psalmul 135, fragmente din tradiţia Sfântului Munte Athos, “Mărimuri”, glasul I la Sf. Ier. Vasile cel Mare şi la Sf. Cuv. Parascheva de Dimitrie Suceveanu şi Anton Pann, slujba Imnului Acatist, fragmente din Acatist şi Condacul “Apărătoare Doamnă”, de Anton Pann, Prochimenul “Cine este Dumnezeu”, de Filotei Moroşanu, glasul al III-lea plagal, “Doxologie”, glasul al III-lea, de Ioan Zmeu şi Asmaticon de Hurmuz Hartofilax şi Polihronion pentru Mitropolitul Moldovei, glasul al IV-lea de Macarie ieromonahul, dedicat mitropolitului Veniamin Costachi.
În cuvântul rostit la final, IPS Teofan a remarcat faptul că prin intermediul slujbelor care se oficiază la Catedrala mitropolitană din Iaşi şi „prin astfel de concerte, pelerinii au ocazia să fie pregătiţi sufleteşte înainte de a se închina la sfintele moaşte ale Sf. Cuv. Parascheva”. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut câteca referiri la cântările bizantine, după care a mulţumit membrilor Corului „Byzantion”, precum şi celor care au sprijinit această iniţiativă.
Text preluat de AICI






4 comentarii: